10 november 2024

018 FS-Hardware

FS-Hardware

Onder FS-Hardware benoemen wij alle tastbare besturingselementen die niet IN de PC aanwezig zijn, maar veelal met een USB-aansluiting zijn verbonden: 
  • Joystick, 
  • Throttle, 
  • Stuur, 
  • Voetenstuur, 
  • Controllers
of ook wel:
  • MCP-Combo
Een overzicht van compatibele FS-hardware lees je hier

Voor de PC-zelfbouwers: 

Basiscomponenten vergelijken 
Kies een subcategorie op de website van tweakers.net https://tweakers.net/basiscomponenten/vergelijken/ 

Voordat je (als zelfbouwer) tot aanschaf van enige hardware overgaat, (en je wilt natuurlijk het nieuwste van het nieuwste hebben), bedenk dan dat je de kans loopt op een aantal zich manifesterende technische ongemakken, omdat de hardware nog niet is uitontwikkeld. Voorbeelden te over bij moederborden en videokaarten. Nog wat wijze lessen .. 
Les 1: Koop dus geen hardware waarvan de 1e generatie net op de markt is. Zitten er mogelijke ontwerpfouten, dan kunnen die er pas bij een latere productie uitgehaald worden. Steek ook geen 1e generatie videokaart in een “oud” moederbord. Het moederbord is mogelijk daarop niet ontwikkeld; er zijn dan geen drivers. 
Les 2: Probeer bij de initiële aankoop geen geld uit te sparen met de gedachte dat je binnenkort toch gaat upgraden. Investeer nu in een keer in de juiste hardware samenstelling en verspil geen geld aan nodeloze hardware upgrades. Je kan op die manier zeker 4 – 6 jaar plezier hebben van je aankoop. 
Les 3: wat je vandaag koopt, is morgen oud…dus ga je niet afvragen wat er morgen nog komt en misschien beter is.

Uitgangspunten bij de inrichting van een VLIEG-PC 

Dit zijn de hoofdzaken 

Naast de hardware en operating system, besteden wij aandacht aan een aantal (voor onze vliegclub verplichte) applicaties die je nodig hebt om überhaupt goed met je FS-PC uit de voeten te kunnen. Gezien de razendsnelle ontwikkeling van MSFS is FS Eindhoven overgeschakeld op deze nieuwe sim en ligt het tijdperk van P3D inmiddels ver achter ons. 

Verdeel en heers 

  • Uitgangspunt (1). Meer heb je voorlopig niet nodig op de C-schijf: 1 TB M2-SSD (beter 2 TB). Steeds meer moederborden zijn uitgerust met soms wel 3 stuks M.2 aansluitingen. En dat komt de snelheid zeker ten goede! Weet dat 75% van de (Windows-hongerige) sim activiteiten door Windows 11 wordt uit gevoerd. Maak dus geen “slimme” oplossingen door je sim-data buiten de C-schijf te plaatsen. 
  • Uitgangspunt (2) is dat alle software als origineel opgeslagen is op een intern of extern opslagmedium van voldoende grootte (2 – 4 TB) en geïnstalleerd is op de C-schijf. Op deze wijze blijft de C-schijf schoon van data waar je niet direct iets mee doet. 
  • Uitgangspunt (3) is dat er back-up voorziening is die je de vlieg-pc binnen een mum van tijd, met behulp van een recente systeem-back-up, weer up & running herstelt. 
  • Handigheidjes: 
    • Plak een nummer-sticker op je schijf zodat je weet welke je lostrekt … 
    • Windows 11 en de sim zorgen voor een map Xbox Games; gebruik die voor de opslag van bestanden die je bijv. straks in de ../Community map wilt activeren. 
    • Maak een map aan Program Files MSFS en zet daar alle toegevoegde software die je naast de sim gebruikt. Voorbeeld: Little Navmap, FSUIPC7, JoinFS, etc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten